- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Kycklinglåda

Enkelt och klassiskt recept som passar de allra flesta.

Detta behöver du till fyra:
4 bakpotatisar
1 broccoli, bara ”blommorna”
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
1 msk koncentrerad svampfond
2 msk dijonsenap
1 dl vitt vin
2 dl grädde
4 kycklingbröstfiléer
1 msk rosmarin
3 dl riven Västerbottensost (till två saker)
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsfast form.
Salta och peppar kycklingen runt om och krydda med rosmarin. Stek kycklingen i en stekpanna på hög värme så att den får färg runt om. Ta därefter kycklingen ur pannan och lägg den till sidan och håll den varm.
Koka potatisen med skalen på i 20 minuter. Kyl ner den i kallt vatten direkt. Skala och skiva den.
Smält smöret i en kastrull. Lägg i löken och låt den steka mjuk, men utan färg. Lägg i osten, fond, senap och det vita vinet och koka till dess att osten smält. Lägg i grädden och rör så att det kokar upp och blandar sig. Smaka av med salt och peppar
Lägg potatisskivorna i botten på ugnsformen. Skär kycklingen i skivor och lägg den ovanpå potatisen. Lägg broccolin på toppen och häll över ostsåsen. Ställ mitt i ugnen och baka i 30 minuter eller till dess att kycklingen är genomstekt och osten fått fin färg. Servera direkt med en grön sallad.