- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Pasta med ugnsbakade tomater och vitlök

En fantastisk rätt som är urenkel. Allt bygger på att du ugnsbakar tomater under lång tid och plockar fram en fantastisk smak i dem. Det kan du göra någon dag innan du ska servera pastan så det är mycket praktiskt.
Detta behöver du till sex personer:
1 1/2 kg plommontomater skurna i halvor på längden
4 matskedar olivolja, använd vid flera tillfällen
2 teskedar salt
1/2 tesked svartpeppar
8 hela skalade vitlöksklyftor
1/2 tesked krossad rosépeppar
350 g okokt pasta efter din smak
2 dl hyvlad parmesan
4 matskedar riven färsk basilika
1 matsked koncentrerad grönsaksfond
Så här gör du:
Sätt ugnen på 100 grader.
Placera tomaterna med den skurna ytan uppåt på en ”non-stick” panna. Droppa över 2 matskedar olivolja, salt och svartpepparn. Baka mitt i ugnen i fyra timmar.
Värm upp en stor stekpanna på låg värme. Lägg i 2 matskedar olivolja och när den blivit varm lägger du i de hela vitlöksklyftorna. Stek på låg värme i 15 minuter. Rör om då och då. Ta ur vitlöksklyftorna och finhacka dem. Lägg tillbaka i stekpannan och häll i tomaterna när de bakat färdigt. Krydda med rosépeppar och häll i fonden. Rör om.
Koka pastan i saltat vatten en minut under vad förpackningen säger. Spara 2 dl av kokvattnet när du häller bort vattnet. Öka värmen under tomatröran till medium. Häll i det sparade kokvattnet och låt koka samman tre minuter. Lägg i den färdigkokta pastan och rör om så att det blandar sig. Servera och strö över hyvlad parmesan och riven basilika.