- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Persisk lax med förtrollande ris

Så har Tre Kronor hittat den persiska maten. Och den har huggit sig fast i våra mathjärtan. Mycket smaker utan att egentligen vara stark. Varma kryddor som inte är eldiga. Från en mångtusenårig mattradition. Detta är en laxrätt som du lätt lagar. Vissa handgrepp, som att koka riset i kastrullen i ugnen, är kanske nya, men man lär sig varje dag.
Det här behöver du:
Till pilaffriset
1/4 tesked saffran
3/4 liter kycklingbuljong (färdigblandad, 1:5 om om du blandar koncentrat med vatten)
2 teskedar honung
125 gram russin
det rivna skalet från 1 apelsin
1 matsked olivolja
25 gram smör
2 skivade medelsora gula lökar
2 vitlöksklyftor krossade
250 gram långkorningt ris
50 gram pinjekärnor
3 matskedar grovhackad persilja
Till den kryddiga laxen:
4 bitar skinn och benfri laxfilé på ca 150 gram vardera
1 tesked kardemumma
1 citron, både pressad saft och rivet skal
2 matskedar olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
svartpeppar
salt
Till den persiska såsen
2 matskedar korma currypasta. Alternativt tar du en matsked karmakrydda och blandar med olivolja till en pasta.
1 matsked tomatpuré
1 burk kokosmjölk
salt
en tesked citronsaft
Så här gör du:
Blanda ihop saffran, kycklingfond, russin och apelsinskal och koka i tjockbottnad kastrull och låt koka i 10 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Värm upp olja och smör i en stor kastrull. Lägg i den gula löken. Låt steka under omrörning i 10 minuter till dess att löken blivit mjuk och gyllenfärgad. Lägg i vitlöken och låt steka med löken i en minut.
Lägg i riset och låt steka under omrörning i två minuter. Häll i fonden och rör runt en gång. Ställ in kastrullen med riset i ugnen och låt den stå där i 25 miinuter eller till dess att riset är färdigt och fonden absorberats av riset. När riset är klart, låt det vara kvar i kastrullen. Rör ner pinjenötter och persilja. Blanda runt. Sätt på lock och ställ tillbaka i ugnen.
Nu till laxen. Blanda samman kardemumman med citronsaft citronskal olja vitlök och salt till en pasta. Lägg laxen på ett ugnsfast fat och strö över lite nymald svartpeppar. Gnid på av kardemummapastan på laxen. Salta. Grilla laxen i 10 minuter.
Såsen:
Sätt en stekpanna på medelvärme. Lägg i currypastan och tomatpuren och låt koka samman under omrörning i en minut. Lägg i kokosmjölken och låt sjuda i fem minuter. Lägg i lite citronsaft innan servering.
Servera laxfiléerna med pilaffris och en sked delikat kormasås.