En enkel sallad som får lite sötma från russinen och en sval syra från det torra vita vinet. Många kryddsmaker och gräslöken balanserar med lite strävhet.
Detta behöver du:
1 kg potatis som du skalar och sedan koker bara så att den blir mjuk, men inte lös
1 dl finhackad gräslök
2 dl russin
1 1/2 dl torrt vitt vin
1dl olivolja
1 tesked finhackad färsk rosmarin
1/2 tesked finhackad färsk salvia
1/2 tesked finhackad färsk dragon
1 tesked salt
1/2 tesked grovmalen svartpeppar
Så här gör du:
När potatisen kokat sköljer du dem direkt så att de fortsätter vara fasta. Skiva dem i medeltunna skivor. Låt ligga i kallt vatten. Koka samman vitt vin med russin och salt samt alla kryddor utom svartpepparn. Koka i 30 minuter. Låt därefter kallan i kylskåp under ett par timmar. Kan gärna göras dagen innan. Blanda russinmarinaden med oljan under kraftig omrörning. Lägg den skivade potatisen i en stor skål. Rör ner russindressingen. Blanda ordentligt. Vänd ner gräslöken och den svarta pepparn. Servera med grillad lax eller ett kycklingspett.