- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt kalvlever med lök och äpple

En verklig klassiker, som är enkel husmanskost som blir festmat.

Detta behöver du till fyra:
600 g vinterpotatis
2 röda äpplen, urkärnade men hela och med skalet kvar
pressad citron till äpplena
2 stora gula lökar
4 portionsskivor av kalvlever
vetemjöl till flera saker
salt och peppar efter smak
4 msk smör
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl äppeljuice
1 msk pressad citron
1 1/2 dl mjölk till moset
50 g smör till moset
2 msk riven pepparrot
1 msk finhackad gräslök

Så här gör du:
Skala potatisen, derla den i halvor och koka den mjuk, ca 25 minuter.
Skär ut kärnhuset i äpplena med en vass kniv eller en speciell ”urkärnare”. Skär äpplet till ringar, ca 1 cm tjocka. Pensla med pressad citron (så att de inte blir bruna).
Skala löken och skär den till tunna ringar.
Torka av leverskivorna och rensa eventuellt bort senor mm. Salta och peppra runt om.
Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Strö över ett tunnt lager mjöl på levern på båda sidorna. Stek med hög värme ett par minuter per sida. Ta därefter bort levern ur stekpannan. Lägg eventuellt lite mer smör, låt det smälta och strö på lite vetemjöl. Rör så det blandar sig och lägg i äppeljuice, fond och pressad citron.
Låt koka samman ca 5 minuter. Rör då och då. Lägg tillbaka levern och låt den koka i äppelsåsen ca fem minuter.
I en annan stekpanna smälter du 2 msk smör och steker äpple- och lökringar så att de börjar få färg.
När potatisen är klar tar du den från värmen, häller av vattnet och låter potatisen ångtorka lite. Mosa ner smöret först tillsammans med pepparroten och därefter mjölken med en potatismosare eller vad du har hemma.
Servera kalvlevern täckt av äpple- och lökringar. Häll över lite av äppelsåsen. Servera potatismoset på sidan med lite hackad gräslök.