- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Thailändsk laxsoppa

En rätt som kan påminna om besök i Thailand. Kryddigt, men inte så starkt. Lätt att laga.
Detta behöver du till fyra:
1 msk röd thailändsk curry
1 msk het chili sås
6 hg laxfilé utan skinn och ben
olivolja att steka i
2 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
3 msk koncentrerad kycklingfond
5 dl kokosmjölk (helfet)
2 dl salladslök, skuren i tunna skivor
3 cm ingefära, riven
4 msk finhackad koriander
1 limefrukt i fyra klyftor
1 msk kokosolja
salt och peppar efter smak
Lite extra hackad vårlök till serveringen
Så här gör du:
Skär laxen i 2 cm stora tärningar.
Lägg vin, vatten, fond, curry, chilisås, ingefära och kokosmjölk i en kastrull. Rör samman och koka upp. Vill du att soppan ska vara tjockare så red den med 1 msk majsmjöl blandad med 2 msk kokosmjölk.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i vårlöken och koriandern. Rör om under en halv minut. Lägg därefter i laxen och salta och peppra. Vänd laxbitarna med en pincett efter en minut. Upprepa det några gånger.
För över laxen med koriander och lök till soppan. Låt koka fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med lite vårlök en klyfta lime.