- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Ugnsbakad lax och sparris med citronvitlökssmör och stekt citron

Delikat och lättlagat. Perfekt lunchrätt, som i mindre portioner blir en mycket bra förrätt eller bufférätt.
Detta behöver du till fyra som huvudrätt:
800 g laxfilé utan skinn och ben
2 buntar grön sparris, där du skär bort ca tre centimeter i den tjocka ändan.
salt och peppar
1+1 msk olivolja
1 stor citron i 1/2 cm tjocka skivor
Till smöret:
100 g smör, som får ligga och bli mjukt
2 msk pressad citron
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Klipp till bakpapper och täck botten på en ugnsfast form. Papperet ska passa botten.
Lägg laxbitarna på rad mitt i formen. Lägg sparris på båda sidor. Salta och peppra både lax och sparris. Droppa 1 msk olivolja över sparrisen.
Lägg alla ingredienserna till smöret i en matberedare eller i en skål med mixer och kör till en jämn konsistens. Lägg 3/4 av smöret i klickar på laxen och resten fördelat på sparrisen.
Ställ mitt i ugnen och baka i 12 minuter.
Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna på hög värme. När det är riktigt varmt steker du citronskivorna i oljan och vänder när skivorna fått färg. Det tar bara några minuter om det är varmt nog. Ta därefter bort skivorna från pannan.
Servera laxen med några sparrisar och placera en eller ett par skivor stekt citron ovanpå laxen. Finns det kryddsmör, flytande i formen så öser du det över laxen.
Servera.