Skriv ut recept Skriv ut recept

Grillad gin- och limemarinerad lax

Mycket lättlagat och den här marinaden ger verkligen skillnad i smaken. Passar lika bra på tisdagen som på lördagen. Lunch eller middag.
Detta behöver du till fyra:
3 limefrukter
1 dl gin
12 grovkrossade svartpepparkorn
1/2 dl olivolja
2 finhackade jalapenos frukter utan frön
2 teskedar chilipulver
2 teskedar salt
4 laxfiléer med skinnet kvar
2 matskedar smör
Så här gör du:
Skär det gröna skalet av 2 av limefrukterna. Hacka de gröna skalen fint och lägg i en skål. Pressa saften ur de skalade limefrukterna över de hackade skalen. Lägg i jalapenos, gin, olivolja, chilipulver, svartpepparkorn och salt. Blanda samman ordentligt. Stoppa laxfiléerna i en tät plastpåse. Häll i marinaden och knyt till. Vänd påsen så att alla filéerna täcks av marinad. Lägg påsen i kylskåpet. Vänd på påsen då och då och låt den ligga i fyra timmar eller mer.
Värm upp grillen eller grillpannan om du ska göra det inne. Skiva tunna skivor av den sista limefrukten. Placera filéerna på grillen med skinnsidan ner. Placera några limeskivor på laxen. Täck med lite aluminiumfolie så att laxen får värme runt om. Grilla laxen i femton minuter. Medan laxen grillas häller du den återstående marinaden i en kastrull och tillsätter smöret. Låt koka upp och reducera till ca hälften.
När laxen är klar serverar du den och häller över lite av den smörade marinaden just när det ska åtas. Servera med en sallad eller lite pressad potatis.