Lax i dillsås med pasta
Klassisk svensk husmanskost som vi internationaliserar med lite pasta. Det passar faktiskt utmärkt. Och så är det riktigt lättlagat.
Detta behöver du till fyra:
Pasta efter aptit och gärna en bandpasta som binder mer av såsen.
2 msk smör
600 g laxfilé, skuren i tärningar
2 stora schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
Rivet skal från en citron
2 msk pressad citron
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 dl finhackad dill
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Koka pastan enligt instruktioner på paketet.
Hetta upp smöret i en stor kastrull.
Stek löken mjuk och lägg i vitlöken
Lägg i alla övriga ingredienser utom grädden.
Låt koka samman under ca 20 minuter under lock.
Rör ner grädden och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i laxbitarna och låt allt sjuda lugnt och fint i 6-7 minuter.
Blanda laxsåsen med pastan och låt det ligga samman under några minuter medan du vänder runt utan att krossa laxen.
Servera om du vill med extra dill, men det behövs egentligen inte.