Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassisk svensk lyxmat, som är älskad av många. Konsten är att göra alla de olika delarna i rätten var för sig och sedan bara montera det på tallriken.

Detta behöver du till fyra:
8 hg oxfilé, skuret i 2 cm stora tärningar (Du kan köpa de billigare delarna av filén eftersom allt ska skäras ner)
1 kg fast potatis, skalad och skuren i ca 2 cm stora tärningar
5 normalstora gula lökar, grovt hackade
4 msk dijonsenap
1 dl vispgrädde
smör och rapsolja till stekning
salt och peppar
persilja till dekor

Så här gör du:
Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Låt det bli riktigt varmt. Stek köttet mycket hastigt så att det får färg. Ta det ur pannan och salta och peppra. Täck med folie.
Sänk värmen till medel och lägg i mer smör och olja. Stek potatisen under lock i 15 minuter. Vänd runt då och då. Salta och peppra.
Smält smör i en kastrull på medelvärme och lägg i löken. Låt den stekas helt mjuk utan att den får färg.
Vispa samman senap och grädde. Vispa till dess att du får en krämig konsistens.
Montera kött med potatis och lök på tallriken sida vid sida. Dekorera med persilja och servera senapen separat.