Curryräkor
Gott och värmande med riktigt fyllig currykaraktär. Fungerar både som vardagsmiddag och förrätt till en bjudmiddag.
Detta behöver du till fyra:
Till räkmarinaden:
1/2 tesked salt
1/4 tesked grovmalen svartpeppar
1 kryddmått kajennpeppar
2 matskedar pressad citron
6 hg räkor som du skalar
Till såsen:
1 matsked rapsolja
1 medelstor rödlök, finhackad
1 tesked mald svartpeppar
1 tesked salt
1 matsked riven ingefära
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
2 teskedar mald koriander
1/2 tesked gurkmeja
1 tesked currypulver
1 burk krossade tomater (ca 250 ml)
1 burk kokosmjölk
2 dl hackad färsk koriander
ris att servera till
Så här gör du:
Blanda samman ingredienserna och blanda så att saltet löser sig. Lägg räkorna i en skål och häll över marinaden. Vänd runt så att alla räkor får marinad. Låt stå i kylskåp 30 minuter och vänd runt lite då och då.
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i den hackade löken och låt fräsa 2-3 minuter under omrörning. Rör ner peppar, ingefära, salt, vitlök, koriander (mald), gurkmeja och curry. Låt koka under omrörning i fem minuter. Häll över tomaterna och koka upp igen. Rör noga så att du får upp det som kan ha fastnat på botten av kastrullen. Låt sjuda i 10 minuter. Rör ofta. Rör ner kokosmjölken och låt sjuda ytterligare fem minuter. Ta av värmen och vänd ner de marinerade räkorna med sin marinad plus den hackade koriandern. Servera med kokt ris eller bara med en grön sallad. Ska du servera med ris får du ett litet tips. Fyll en kaffekopp med ris och packa ihop det. Stjälp upp koppen på en tallrik så att riset blir som en liten iglo. Öppna upp ”iglon” på toppen så att du får ett hål. Vidga hålet lite så att det ryms av såsen. Häll räksåsen i hålet på ris-iglon. Det blir en vacker servering. Du kan ha mera sås i en skål eller kanna och servera efter hand. Så badar inte tallriken i currysås.