Torskgryta med räkor och musslor
En riktig galarätt som doftar alldeles underbart.
Detta behöver du till fyra:
4 tjocka torskfiléer på ca 150g med skinnet kvar
ett nät musslor
20 cl vitt vin
20 cl fiskfond (en del koncentrat och fyra delar vatten)
200 g passerade tomater
2 msk smör
1 gul lök, finhackad
2 hg oskalade räkor
2 pressade vitlöksklyftor
2 matskedar pressad citron
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Koka upp det vita vinet med fiskfonden och lägg i musslorna och koka till dess att skalen öppnar sig. Vänd runt lite så går det fortare. Ta upp musslorna och spara vätskan. Lägg åt sidan.
Smält smöret i en kastrull. Lägg i citronsaft, lök och vitlök samt persiljan. Låt värmas försiktigt. Reducera samtidigt vätskan efter musslorna genom att koka på högsta värme till dess att det reducerats så att knappt en dl återstår.
Blanda den reducerade vätskan med vitlökssmöret och tomaten. Sänk värmen så att det inte kokar. Lägg i musslorna och räkorna och håll dem bara varma på lägsta värme. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att musselspadet är väldigt salt så att oftast behövs inget annat salt.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg lite olja i en stekpanna och hetta upp den så att oljan just börjar ryka. Lägg i fiskfiléerna med skinnet neråt. Stäng av värmen och låt steka i två minuter. Häll såsen över fisken och ställ i ugnen i 3-4 minuter.
Vill du kan du servera lite pressad potatis eller en grön sallad.