Skriv ut recept Skriv ut recept

Italiensk torsk med linser

Vacker och god italiensk fiskrätt som behöver lite arbete, men resultatet är mödan värd.
Detta behöver du till fyra:
till torsken:
4 torskfiléer på ca 150 g vardera
olivolja
salt och peppar efter smak
Linserna:
300 g linser
2 morötter skurna i små bitar
1 gul lök, hackad
1 selleristjälk i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, pressade
4 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
100 g torkat sidfläsk i tärningar
1 msk smör
1 msk olivolja
salt och peppar efter smak
Till serveringen
100 g torkat sidfläsk i små tärningar
 1 msk sherryvinäger
1 knippa gräslök

100 g små morötter, skurna i skivor och förkokta
3 salladslökar skurna i tunna skivor
1 msk smör
1 msk olivolja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Linserna:
hetta upp olja och smör i en stekpanna på medelvärme. Lägg i löken och morötterna och låt dem svettas i ca 15 minuter.
Lägg i vitlök, timjan, lagerblad, selleri och sidfläsk. Låt steka samman i fem minuter på lite högre värme.
Sila bort överflödigt fett.
Lägg grönsakerna i en tygpåse eller annan tygbit som du kan knyta ihop.
Lägg tygpåsen i en stor kastrull. Lägg i linserna och täck med saltat vatten.Låt linserna sjuda i 30 minuter.
När linserna är kokta smaka av med salt och peppar.
Ta upp tygpåsen och pressa ur all vätska i en skål. Kasta bort grönsakerna sedan.
Hetta upp olja i en stekpanna. Stek sidfläsket i ett par minuter och häll därefter över vinägern och blanda väl. Lägg i rikligt med gräslök
Lägg morotsbitarna, som är förkokta och salladslöken i hett smör och låt steka ett par minuter.
Ställ åt sidan.
Salta och peppra torsken runt om och droppa över olivolja. Lägg torsken på ett ugnsfast fat, som du smort med lite olja.
Baka mitt i ugnen i ca 8 minuter eller till dess att torsken är genomkokt.
Lägg linserna på tallrik. Lägg på morotsblandningen och placera torsken ovanpå. Droppa över lite olivolja. Toppa med blandningen av sidfläsk och gräslök. Servera direkt.