Italienska köttbullar i tomatpasta
Många har köttbullar som de kallar sina egna. Inte sällan under namnet ”mammas köttbullar” för det är ju internationell familjemat, som alla gillar.
Detta behöver du till fyra:
Till bullarna:
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 msk koncentrerad oxfond
2 msk olivolja
2 stora lökar, finhackade
1 kg blandfärs
2 stora ägg, grovt vispade
3 msk riven parmesan
1 dl hackad persilja
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk torr oregano
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
pastan:
Spaghetti efter aptit
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk koncentrerad grönsaksfond
2 msk pressad citron
1 dl vitt vin
Så här gör du:
Stek löken mjuk och låt den svalna.
Blanda samman mjölken med oxfonden.
Blanda samman ströbrödet med mjölkblandningen.
Låt ströbrödet svälla upp så att det blir en fuktig massa utan vätska. Det tar 30-40 minuter.
Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna i en stor skål, inklusive äggen och löken.
Blanda tills det bir en helt homogen massa med lite gröna inslag. Se till att parmesanen blir ordentligty inblandad utan klumpar.
Nu är det bara att forma köttbullar i önskad storlek. Låt köttbullarna vila i kylskåp under plast en timma innan du steker dem.
Stek köttbullarna i smör och olja så att de får färg. Det tar ca 20 minuter innan köttbullarna är genomstekta. Rulla dem då och då så de får färg runt om.
Pastan:
Blanda samman tomater, pasta, fond, vin och citron. Koka upp och låt koka samman.
Koka pastan efter instruktioner på paketet. Häll av pastan. Blanda samman med tomatröran.
Lägg köttbullarna i pastan innan servering och blanda runt. Serveramed hackad persilja. Om du vill kan du strö på lite extra parmesan vid serveringen.