Skriv ut recept Skriv ut recept

Madeirasås

En verkligt klassisk sås. Det passar lika bra till kött, som vilt och till fågel.
Detta är för fyra personer:
4 msk Smör
3 msk Lök, gul, finhackad
1/2 tsk Grönpeppar (krossad)
1/2 tsk Tomatpuré
1 1/2 tsk Vetemjöl
4 dl grönsaksbuljong (1dl koncentrerad plus 3 dl vatten)
1 1/2 dl Madeira
2 tsk balsamvinäger
Gör så här:
Skala och finhacka löken (1 liten halv lök ung. = 3 msk). Koka upp buljongen och mät upp vinet. Fräs löken sakta i 2 msk smör utan att ge löken färg. Smula i görnpeppar och tillsätt tomatpurén. Låt fräsa några sekunder innan mjölet pudras över och rörs ihop med löken. Späd med den varma buljongen under ständig vispning för att undvika klumpar i såsen. Tillsätt vinägern och madeiran. Koka såsen sakta i 10 min. Sila såsen. Precis före servering blankas såsen med 2 msk smör.