Skriv ut recept Skriv ut recept

Potatisklyftor med rökt lax

Perfekt tilltugg till cava, cremant eller Champagne. Inte svårt att göra och det smakar lika gott som det ser ut.
Detta behöver du:
8 normalstora vinterpotatisar (ingen färskpotatis)
3 matskedar olivolja
salt och peppar
1 matsked smör
200 gram kallrökt lax i tunna skivor
1 matsked citronsaft
3 dl creme fraiche
3 matskedar färsk dill
dillkvistar till dekor
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175vgrader. Gör potatisen ren med skalet kvar och torka dem torra med hushållspapper. Skär varje potatis i fyra klyftor. Pensla skinnet på potatisen med olivolja. sprinkla över salt på skalet. Lägg potatisklyftorna i en ugnsfast form och baka i ugnen i ca 45 minuter eller till dess att de blivit mjuka.
Skär bort hälften av potatisköttet så att du har ca 1 cm kvar till skalet. Du behöver inte potatisköttet. Smält smöret och blanda med lika mycket olivolja. Hetta upp. Pensla potatisköttet med generöst smörblandningen och ställ in potatisen igen i ca 15 minuter så att den får färg.
under tiden skär du laxen i strimlor och pressar över citronsaften. Blanda laxen med dill och creme fraiche. Salta och peppra.
Låt potatisskalen svalna 5-10 minuter.
Lägg en sked av laxblandningen på varje potatisklyfta och dekorera med en dillkvist.
Färdigt att servera.