Skriv ut recept Skriv ut recept

Sallad Nicoise

En riktig internationell klassiker som kan ätas hela året även om många förknippar den med sommar och resande. Lätt att laga och en väldigt komplett måltid.
Detta behöver du:
Vinaigretten:
1 dl pressad citron
1 1/2 dl olivolja
2 finhackade schalottenlökar
1 matsked finhackad färsk timjan
2 matskedar finhackad färsk basilika
2 teskedar finhackad färsk oregano
1 tesked dijon senap
Salt och nymalen peppar
Salladen
2 små burkar med tonfisk i olja (vill du vara lyxigare kan du köpa färsk tonfisk och grilla den, pensla den rikligt med olja och sedan skiva den försiktigt och ha den i salladen)
4 hårdkokta ägg, skalade och skurna i klyftor
10 små potatisar (färska eller sparrispotatis), skurna i i klyftor
Salt och nymalen svartpeppar
250 gram sallad efter din smak – sköljd (finns många olika blandningar idag) eller så tar du två små huvuden med isbergssallad och sköljer bladen och torkar dem.
8 körsbärstomater skurna i halvor
1 medelstor rödlök skalad och skuren i lövtunna skivor
200 gram gröna bönor, rensade
1 dl oliver utan kärnor
2 matskedar hackad ansjovis (den som inte gillar ansjovis tar lika mycket kapris)
Så här gör du:
1. Blanda samman citronsaft, olja, den hackade schalottenlöken, kryddor och senap i en skål. Smaka av med salt och peppar och låt vila.
2. Koka potatishalvorna i 7 minuter i saltat vatten. Fiska upp potatisen med hålslev och lägg i en egen skål. Behåll vattnet. Häll över 1/2 dl av vinaigretten över den varma potatisen.  Blanda. Låt vila.
3. Medan potatisen kokar blandar du salladen med 1/ dl vinaigrette så att den täcks av dressingen. Lägg salladen i botten av serveringsfatet eller tallriken om du serverar direkt på tallrik. Lägg tonfisken mitt på tallriken på på salladen. Blanda tomaterna och rödlöken med 3 matskedar dressing och lägg ut på salladen. Placera ut potatisen på salladen.
4. Få potatisvattnet att koka igen och lägg i de gröna bönorna. Koka ca 5 minuter. Lägg bönorna i iskallt vatten och låt dem ligga så att det blir precis kalla. Det tar ungefär en halv minut. Ta ur vattnet och torka. Lägg 3 matskedar dressing på bönorna och blanda runt. Salta och peppra en aning. Fördela ut bönorna på tallrikarna över salladen.
5. Lägg ut hårdkokta ägg, oliver och ansjovishacket på tallrikarna. Sprinkla över lite av den återstående dressingen över tallrikarna