Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är spännande och lite överraskande att rödvinssåsen passar så bra med den stekta laxen. Salladslökens syra gör också att rätten kommer väldigt nära ett rött vin.
Detta behöver du till 4 personer
1 matsked olivolja
4 laxkotletter
salt och peppar till fisken
1 1/2 dl rött vin (här gäller att ju bättre vin desto bättre sås)
2 stjälkar salladslök där du hackar det vita och gröna var för sig.
3 matskedar smör i mindre bitar
salt och peppar till såsen
så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg oljan i en stekpanna som det inte fastnar i. Ställ in stekpannan med oljan i ugnen så att den blir varm. Salta och peppra laxkotletterna och lägg dem i den varma stekpannan i ugnen. Låt bakas i ugnen i 8 minuter. Ta fisken från pannan och lägg på hushållspapper så att oljan rinner av. Häll av all överskottsolja från stekpannan, men gör den inte ren eller torka den. Sätt pannan på medelvärme på spisen. Lägg i det röda vinet och de vita hackade bitarna av salladslök. Låt koka och skrapa upp allöt som har fastnat i pannan från stekningen av fisken. Efter ett par minuter har vinet reducerats till ca 3 matskedar.
Dra ner till låg värme. Lägg i smörbitarna en efter en under kraftig omrörning. Smaka av med salt och peppar. Lägg fisken på tallrik med den stekta sidan upp. Napera lite sås runt fisken. Drissla över det gröna från vårlöken. Servera med lite pressad potatis eller en grön sallad.