Skriv ut recept Skriv ut recept

Ett alternativ som fungerar väldigt bra hela året även om ugnsbakad skinka i Sverige oftast förknippas med julen.
Detta behöver du:
1 saltad skinka med fettkant, men utan skinn
1 dl honung
1 dl socker
1 dl rött vin
1/2 dl mörk rom
1 tesked kryddpepparkorn
skalet från två apelsiner skurna i smala strimlor.
Så här gör du:
Lägg skinkan täckt i kallt vatten över natten eller längre. Skifta vatten en gång.
Torka av skinkan med hushållspapper. Skär snitt i fettkanten på skinkan.
Blanda samman alla andra ingredienser i en kastrull och värm så att honungen och sockret smälter.
Spara 1/2 dl av marinaden. Resten lägger du i en stekgryta tillsammans med skinkan. Skinkan kommer inte att bli täckt.
Koka upp så att det kokar kraftigt. Efter 20 minuter vänder du skinkan och kokar 20 minuter på andra sidan.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg skinkan med sin marinad på ett stekfat med kant och täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen i 30 minuter.
Sänk temperaturen till 175 grader. Ta av folien, vänd skinkan och baka i 20 minuter. Pensla skinkan med resterande marinad och baka ytterligare 20 minuter. Klar att servera och spara.