Gryta på rökt lax
Trevligt sätt att laga rökt lax. Blir både gott och mättande och allt du behöver ingår i grytan.
Detta behöver du till fyra:
1 matsked olivolja
1 salladslök, skuren i tunna skivor, också det gröna
1 matsked smör
30 g mjöl
3 dl mjölk
1 matsked pressad citron
1 tesked hummerfond
125 skalade räkor
4 bitar rökt lax på 125 g vardera
3 stora bakpotatisar
2 dl riven Västerbottensost
salt och peppar efter smak.
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka potatisen skalade i 20 minuter i saltat vatten. Kyl dem därefter i kallt vatten.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i löken och låt den bli mjuk. Tillsätts möret och när det smällt så tillsätter du mjölet och rör det jämnt. Ta stekpannan av värmen och rör ner mjölken blandad med citron och fond i omgångar. Sätt tillbaka på plattan. Låt sjuda i fyra minuter.
Rör ner räkorna och smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen.
Smörj en ugnsfast form.
Lägg hälften av såsen i botten och placera ut laxbitarna ovanpå. Lägg på resterande sås ovanpå fiskbitarna.
Skiva potatisen i tunna skivor och placera dem över hela ugnsfatet i ett jämnt lager. Salta och peppra potatisen. Strö över osten.
Baka mitt i ugnen till dess att osten smält och fått fin färg. Det tar 15-20 minuter.