Ugnsbakad lax med blåbärssås
En rätt som passar året runt. Superlätt att laga.
Detta behöver du till fyra:
4 laxfiléer med skinnet kvar, ca 200 g vardera
2 matskedar smör
3 vitlöksklyftor, pressade
Till såsen:
2 msk majsmjöl
saften från 1 citron
3 dl l frysta blåbär
4 msk balsamvinäger
2 dl färdigblandad grönsaksfond
2 teskedar färsk rosmarin, finhackad
salt och peppar efter smak
4 msk smör
rosmarinkvistar till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda smör och vitlök i en skål. Torka laxen torr med hushållspapper. Gnid in den med smöret och salta och peppra.
Blanda majsmjölet med den pressade citronen. Lägg det tillsammans med övriga ingredienser i en liten kastrull (undantaget smöret som ska in sist.)
Koka såsen i 25 minuter. Då har den reducerat till ca hälften.
Smält smöret till fisken i en stekpanna som kan ställas i ugnen. När smöret blivit hett lägger du i fisken med skinnsidan ner.
När skinnet börjar få stekyta ställer du in stekpannan i ugnen. Låt baka i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Ta blåbärssåsen av spisen och rör ner smöret i klickar. Rör till dess att smöret smält in och såsen tjocknat. Servera fisken på tallrik och häll över såsen. Placera rosmarinkvist vid sidan