Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en kombination av ost och dessert, som väldigt många tycker om. Den är mycket enkal att göra och smakresultatet är otroligt. Just i mötet mellan osten, toasten och den vita porten uppstår varaktig kärlek.
Detta behöver du:
Osten:
2 dl ädelost av vanligaste modell
1 dl vispgrädde
6 cl cognac
1 dl russin
Toasten:
Vitt formbröd
Bregott eller motsvarande
Apelsinmarmelad
Gör så här:
Lägg russinen i cognac över natten. Lägg allt utom hälften av russinen i cognac i matberedaren och kör till en krämig konsistens. Lägg i en skål och blanda ner resten av russinen. Förvara svalt, men ta fram en timma innan servering så att konsistensen blir krämig.
Bre ett generöst lager bregott på ena sidan av brödet. Bre apelsinmarmelad på samma sida. Värm upp en torr stekpanna mycket varm. Lägg i brödet me den ”torra” sidan ner. Stek till dess att brödet fått färg. Vänd då brödet och stek till dess att smör och marmelad smält och du börjar få färg på brödet. Vänd brödet och låt steka en kort stund på den ”torra” sidan och gnid brödet mot stekpannan så att resterna av fett och apelsin absorberas. Ta brödet ur pannan och dela i mindre bitar. (Det blir lagom med 1/4 skiva av ett stort formbröd).
Lägg apelsintoasten på en tallrik och lägg en klick av oströran ovanpå.