Söndagssteken
Detta är ett recept som är mycket lätt att laga. Det är perfekt till helglunchen, men fungerar alldeles utmärkt som bjudmat med ett fylligt italienskt rött vin.
Detta behöver du till 4 hungriga:
1 1/2 kg Rostbiff eller Kalvstek
2 stora gula lökar, skalade
2 stora morötter oskalade
1 matsked vardera av färsk timjan, rosmarin och salvia
1 vitlök
salt och nymalen svartpeppar
olivolja
1 kg bakpotatis skurna i klyftor
1 kg stora skalade morötter skurna i stora bitar
1 matsked smör
1 dl rött vin
200 g smör
Det riva skalet av två citroner
Saften från 1/2 citron
Så här gör du:
Ta köttet ur kylen minst 30 minuter innan det ska stekas. Sätt ugnen på 250 grader. Skär lök och morötter grovt och lägg dem mitt på ett stekfat, Bryt vitlöken i kyftor och lägg dem oskalade över grönsakerna. Häll lite olivolja över grönsakerna. Pensla köttet runt om med olivolja. Salta och peppra generöst runt om. Lägg köttet på grönsakerna så att det helt ligger på grönsaker. Ställ in i ugnen och sänk direkt temperaturen till 200 grader. Köttet ska stekas i en timma och tio minuter längre om det ska vara välstekt. Efter halva tiden lyfter du på köttet och häller två matskedar vatten på grönsakerna. Lägg tillbaka köttet med andra sidan ner. Pensla potatis och morötter, som ska ätas med köttet med olja. Lägg dem i en skål och stoppa skålen i ugen samtidigt som du vämder köttet.
När köttet är färdigt ta det ur ugnen. Slå in det ordentligt i folie och slå en kökshandduk runt folien för värmens skull. Låt potatisen och morötter stå kvar i ugnen. Stäng av ugnen. Lägg stekgrönsakerna i en kastrull. Tillsätt 2 msk olivolja, 1 msk smör och 1 dl rött vin. Koka i 15 minuter. Sila bort grönsakerna och smaka av med salt och peppar.
Kör smör med citronskal och citronsaft i en matberedare. Ställ kallt.
Efter ca 30 minuter tar du handduk och folie från köttet och skär det i tunna skivor. Ta morötter och potatis från ugnen. Servera köttet med en liten sked sky, ugnsbakade rotfrukter och lite citronsmör.
Drick en fransk förälskelse:
Bonpas Côtes-du-Rhône Dom Alfant (nr 2016) 89.– Från en topproducent i Rhone, Otroligt prisvärt!!! Eller njut av en fullmatad prisvärd Appasimento från Valpolicella: Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro (nr 2109) 80.- Du kommer att ha en trevlig måltid!