Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi har haft rätten på en vinprovningsrunda och många ville ha receptet. Hemligheten är egentligen två ingredienser. Dels ganska generöst med pressad vitlök i färsen och så riven eller finhackade mozzarella. Det ger kraft i smaken och en härlig saftig konsistens som sänder tankarna till gamla ”hederliga” hamburgare. Naturligtvis passar det med ett förträffligt rött vin.
Detta behöver du till fyra:
500 g oxfärs
1 matsked koncentrerad oxfond
2 ägg
1 dl visgrädde
1 dl ströbröd
1 dl passerade tomater
2 matskedar pressad vitlök
2 dl finhackad mozzarella
salt och peppar efter smak
torkad salvia
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman grädde och tomat. Rör ner ströbrödet i tomatgrädden så att det blandar sig ordentligt. Låt svälla fem minuter. Blanda övriga ingredienser utom salvian till en smet. Rör ner tomatgrädde-blandningen i smeten och se till att det blandar sig. Forma dina hamburgare och grilla eller stek en minut per sida på hög värme så att det blir fin färg. Krydda med torr salvia på ena sidan av burgaren. Lägg i ugnsfast form och ställ i varm ugn. Låt stå tio minuter. Servera med en grön sallad och om du är hungrig med pommes och eller bröd. det skadar inte med en liten tomatsalsa.
Vintips:
Girard Old Vine Zinfandel (nr 22337) 179.- (flaska)