Ost- och bacongratinerad lax
En riktig pärla som visar att man alldeles utmärkt kan laga fisk som passar förträffligt med ett rött vin.
Detta behöver du till fyra:
4 laxfiléer utan skinn
1 liter färsk spenat
2 pressade vitlöksklyftor
4 matskedar olivolja
salt efter smak
200 g smulad gorgonzola
8 matskedar stekt smulad bacon, som ska vara stekt innan du lagar fisken
citronsmör (se recept härunder)
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra laxen runt om
Stek spenaten i oljan som du blandat med vitlöken. Salta och peppra.
Smörj en ugnsfast form med olja. Lägg i laxfiléerna med lite avstånd. Lägg på spenat på varje filé. Sprid ut gorgonzola och bacon på toppen. Baka mitt i ugnen i ca 25 minuter eller till dess att osten smält.
Servera med lite citronsmör
Citronsmör:
Detta behöver du:
1 dl vitt vin
6 cl vispgrädde
2 teskedar salt
4 matskedar pressad citron
Skalet från en citron, fint rivet (bara det gula)
200 g smör
Så här gör du:
Blanda vin och citronsaft. Lägg i grädden och koka till dess att det börjar tjockna. Sätt på låg värme.
Lägg i smöret i små kuber en i sänder och vispa till den smält. Fortsätt till allt smöret kommit i och du märker att såsen emulgerar (tjocknar). Lägg i citronskalet. Servera varm direkt.