Räkgryta
En medelhavsrätt, som passar förträffligt också hos oss med mycket värme och mycket smak. Blir riktigt bra och väldigt lättlagat.
Detta behöver du till 4
1 kg oskalade räkor som du skalar
1 stor gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
3 matskedar olivolja
2 gröna paprikor, rensade och hackade
2 röda paprikor, rensade och hackade
3 dl champinjoner, skivade
1 burk (eller motsvarande) krossade tomater
3 dl riven mozzarella ost
1 tesked riven ingefära
6 cl mörk rom
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Värm oljan i en gryta.
Stek löken och vitlöken så att den mjuknar.
Lägg i paprikan och ingefäran och rör om under 2 minuter
Lägg i svampen och låt koka till dess att den mjuknar.
Rör ner tomaterna och romen.
Låt koka 8 minuter. Ta av spisen och rör ner räkorna. Lägg på lock.
Lägg över i ugnsfasta serveringsskålar och strö över mozzarellan. Baka högt i ugnen på 175 grader i 15 minuter eller till dess att osten får färg.
Servera med en grön sallad på en egen tallrik och ät direkt ur serveringsskålen.