Smördegsinbakad rådjursfilé med portvinsstuvade champinjoner
Du kan använda vilt i olika former till detta recept. Enkelt att göra och väldigt fina smaker.
Det här behöver du:
500 gr rådjursfilé
2 msk smör
salt & peppar
Inbakning:
smördegsrulle
1 uppvispat ägg
Portvinsstuvade champinjoner:
400 gr färska champinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 dl portvin
3 dl grädde
salt & peppar
Gör så här:
Putsa fileérna och strö över salt och peppar. Bryn fileerna på runt om.
Stuvning: hacka champinjonerna fint och fräs dem i smör tills all vätska kokat bort och de blivit gyllenbruna. Pudra över mjöl och rör om. Späd med vatten, portvin och grädde. Koka stuvningen på svag värme ca 30 minuter. rör om då och då. Se till att stuvningen är lagom tjock, den får inte vara rinnig. Smaka av med salt och peppar och kyl den.
Inbakning: Lägg ut smördegen och placera fileéerna mitt på. Häll över rikligt med sås och rulla samman smördegen till ett tätt knyte. Pensla det runt om med vispat ägg. Baka mitt i ugnen i 200 grader i 25 minuter. Servera skivad med resten av såsen.