Skriv ut recept Skriv ut recept

En lättlagad och trevlig rätt som fungerar som förrätt, vickning eller som tillbehör till det grillade. Naturligtvis är det mat som passar med vin. Det går lika bra med rött som vitt vin och längst ner i receptet får du tips på båda.
Det här behöver du till 4-6 personer:
Till pajdegen:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tesked salt
7 matskedar mjukt smör
3 matskedar kallt vatten
Till fyllningen:
3 matskedar smör
3 vårlökar som du delar på mitten och sedan skivar lövtunt, både det vita och gröna
1/2 tesked salt
1/2 kg kantareller som du skurit ner till mindre bitar, men inte hackat
2 teskedar hackade färska timjanblad
3 matskedar vispgrädde
1/4 tesked nymalen svartpeppar
2 dl riven Västerbottensost
Så här gör du:
1.Gör pajformen. Blanda i en skål mjöl och salt. Blanda ner smöret med en slev eller med fingrarna så att allt mjöl är borta och integrerat i smöret. Häll i tre matskedar kallt vatten och rör in det i blandningen. Låt pajdegen vila en halvtimma i kylskåpet och pressa sedan ut det i en pajform.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Baka pajdegen utan fyllning i 20 minuter och ta ur ugnen.
3. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme. Lägg i löken och salt och stek under omrörning till dess löken mjuknar. Det tar ca 3 minuter. Höj värmen och lägg i svampen. Stek under omrörning till dess att svampen börjar vätska sig, Det tar 5-10 minuter. Rör ner timjan, grädde och peppar. Ta av värmen och låt svalna.
4. Lägg hälften av osten direkt på pajens botten. Sprid svampen över osten och strö resterande ost över pajen. Baka den i ugnen till dess att den får färg. Det tar ca 25 minuter. Vänta ca 10 minuter innan du skär upp och serverar den. Kan serveras varm eller rumstempererad.