Ägg i skinkkopp
En överraskande och god lunch- eller brunchrätt. Du måste ha ”hårda” muffinsformar. Allt annat finns att köpa i alla mataffärer. Förträffligt med ett glas mousserande vin.
Detta behöver du till 6 normalhungriga.
olivolja att smörja formarna med
12 tunna skivor skinka, stor nog att fylla muffinsformarnas väggar.
4 gröna salladslökar, tunt skivade
1 matsked smör att steka i
12 ägg
1/2 dl vispgrädde
2 dl riven Gruyere (eller annan torr smakrik hårdost)
salt och peppar efter smak
12 små rosmarinkvistar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj muffinsformarna med lite olivolja. Pressa ner skinkskivorna så att skinkan kommer ner hela vägen och täcker botten och väggar i formen. Hetta upp smöret i stekpanna och stek salladslöken till dess att den får en gyllenbrun färg. Fördela den steka löken på skinkan i muffinsformarna.
Knäck försiktigt ett ägg så att gulan inte går sönder. Häll ägget i formen ovanpå löken. Lägg på 1 tesked grädde och riven ost. Salta och peppra. Baka mitt i ugnen i 10 minuter och lite längre om du vill ha gulan stel. Stick ner en rosmarinkvist till serveringen.