Skriv ut recept Skriv ut recept

Lättlagat och smakrikt. Våga dricka ett glas rött vin till. Det passar väldigt bra.
Detta behöver du till sex personer:
1 laxfilé med skinn på ca 750 g
4 matskedar smör, smält
1 tesked koncentrerad fiskfond
2 dl vitt bröd utan kanter, brutet i mindre bitar
1 1/2 dl riven Västerbottensost
2 matskedar salladslök i ultratunna skivor
2 matskedar nyrivet citronskal
1 matsked pressad citron
1/2 tesked torr timjan
salt efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en ugnsfast form. Torka laxen torr med papper, lägg den i formen och pensla den med 1 matsked smält smör. Drissla över lite salt.
Lägg bröd, ost, 3 matskedar smör, fond, lök, timjan, citronsaft och citronskal i en matberedare. Kör med korta (ca 5 sekunder) pulser 5-6 gånger. Det ska blandas men inte mosas helt.
Bred ut ostblandningen jämnt över laxen. Stoppa mitt i ugnen och låt bakas i ca 25 minuter.
Servera direkt med pressad potatis och en klick hollandaise. Prova Eriks Hollandaise som finns i de flesta affärer.