Skriv ut recept Skriv ut recept

Älgkalops

Skön variant på älg där kryddningen med kryddpeppar ger en lite nästan orientalisk smakton och man kan dricka ett riktigt fylligt rött vin.

Detta behöver du:
1 kg benfri högrev av älg
½ dl vetemjöl
2 tsk salt
7,5 dl rött vin
½ tsk mald vitpeppar
2 lagerblad
12 grovkrossade kryddpepparkorn
2 gula lökar i skivor
2 finhackade vitlöksklyftor.
6 ansjovisfiléer
1 purjolök i breda bitar
2 morötter i tjocka skivor
Smör till stekning

Så här gör du:
Skär köttet i fyra cm stora kuber. Doppa bitarna i mjölet så att de täcks runt om. Bryn bitarna i smör i en stekpanna. När de fått färg runt om flytta över dem i grytan. Lägg inte för mycket kött i stekpannan åt gången, då blir köttet kokt snarare än stekt.
Pudra över mjölet som är kvar, salta och rör om. Häll på vinet och kryddorna. Låt grytan koka på svag värme i fyrtiofem minuter innan du lägger i lök, vitlök, ansjovis och morötter.
Fortsätt koket tills köttet är riktigt mört. Satsa på tre timmar eller åtminstone 2 1/2. Älg tar tid. Och smaken blir bara bättre och bättre. Kokt potatis och inlagda rödbetor blir kalas.