Skriv ut recept Skriv ut recept

Amerikansk köttfärslimpa


En härlig amerikansk rätt som blir perfekt som huvudrätt, förrätt eller som en del av din buffé. Utmärkt både till vardags och fest.
Detta behöver du till fyra:
1 kg köttfärs, så mager som möjligt
3 skivor vitt bröd, som du kört i matberedaren
1 msk koncentrerad köttfond
1 msk Worcestershiresås
2 ägg, lätt vispade
1 tsk timjan
2 msk fihackad persilja
1 msk olivolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl rödlök, finhackad
salt och peppar efter smak
Glaceringen:
1 dl ketchup
1 msk het chilisås
2 msk olivolja
2 msk ”rökig” dressing
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ställ in en kastrull med vatten längst ner i ugnen.
Täck en stor bakform med aluminiumfolie eller bakpapper.
Hetta upp olivoljan i en stekpappa och lägg i löken. Stek den mjuk. Lägg därefter i vitlöken och låt den steka med löken i fem minuter. Ta bort lökblandningen i en skål och låt svalna.
Blanda samman brödet med äggen, Worcestershiresåsen och fonden. Låt stå i tio minuter så att brödet suger upp vätskan.
Blanda samman ingredienserna till glacen i en egen skål.
Blanda samman brödröran med köttet och kryddorna. Forma köttblandningen till en limpa med samma storlek som stekformen. Lägg i köttet i formen och pensla över hälften av glacen.
Baka i 50 minuter mitt i ugnen. Pensla därefter med resterande glacen och servera direkt med potatismos och grönsaker.