Amerikansk köttfärslimpa
En härlig amerikansk rätt som blir perfekt som huvudrätt, förrätt eller som en del av din buffé. Utmärkt både till vardags och fest.
Detta behöver du till fyra:
1 kg köttfärs, så mager som möjligt
3 skivor vitt bröd, som du kört i matberedaren
1 msk koncentrerad köttfond
1 msk Worcestershiresås
2 ägg, lätt vispade
1 tsk timjan
2 msk fihackad persilja
1 msk olivolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl rödlök, finhackad
salt och peppar efter smak
Glaceringen:
1 dl ketchup
1 msk het chilisås
2 msk olivolja
2 msk ”rökig” dressing
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ställ in en kastrull med vatten längst ner i ugnen.
Täck en stor bakform med aluminiumfolie eller bakpapper.
Hetta upp olivoljan i en stekpappa och lägg i löken. Stek den mjuk. Lägg därefter i vitlöken och låt den steka med löken i fem minuter. Ta bort lökblandningen i en skål och låt svalna.
Blanda samman brödet med äggen, Worcestershiresåsen och fonden. Låt stå i tio minuter så att brödet suger upp vätskan.
Blanda samman ingredienserna till glacen i en egen skål.
Blanda samman brödröran med köttet och kryddorna. Forma köttblandningen till en limpa med samma storlek som stekformen. Lägg i köttet i formen och pensla över hälften av glacen.
Baka i 50 minuter mitt i ugnen. Pensla därefter med resterande glacen och servera direkt med potatismos och grönsaker.