Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är kombinationen som gör det och moset blir kronan på verket med alldeles extra smaker.

Detta behöver du till fyra:
2 stora ankbröst
2 kvistar rosmarin
salt och peppar
3 msk
olja att steka ankan i
till moset:
1/2 kg skalad mjölig potatis
1/2 kg skalad och tärnad rotselleri
2 msk riven pepparrot
3 msk smör
1/2 dl grädde
salt och peppar
till såsen:
200 g frysta hallon
1 msk kycklingfond
färska blåbär

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Skär snitt i fettet på bröstet med ca 1 cm avstånd.
Salta och peppra ankan.
Stek i rikligt med olja med fettsidan ner i ca fem minuter. Vänd därefter och stek i fyra minuter. Lägg rosmarinkvistarna vid sidan om ankan och stoppa stekpannan i ugnen i femton minuter.
Ta ankan ur ugnen och sätt till sidan.
Koka potatis och selleri i saltat vatten i 20 minuter.
Häll av vattnet och tillsätt smöret. Mosa potatisen till dess att smöret smält. Tillsätt grädde och pepparrot. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Ta ankan ur stekpannan. Lägg hallonen och fonden ner i stekfettet och koka upp. Låt rosmarinkvistarna koka med. Låt sjuda till dess hallonen är finfördelade.
Ta bort rosmarinen.
Skiva ankan i en centimeters skivor.
Lägg lite av hallonsåsen på tallriken, lite mos vid sidan och några skivor av ankbröstet. Strö över lite färska blåbär.