Soppa på skogschampinjoner
En väldigt smakrik soppa, som med rätt vin blir en verklig smakupplevelse. Små smaker som aprikos och apelsin får vinet att flyga och maten upplevs som verkligt fyllig och behaglig. Lätt att göra. Bara en massa ingredienser, men sedan ordnar sig soppan själv.
Detta behöver du till fyra personer:
1 liter skogschampinjoner (brunna hättor) + 2 dl som du skivar i tunna skivor.
1 dl finhackad gul lök
1 selleristjälk, finhackad
1/2 morot, finhackad
2 matskedar olivolja
1 matsked smör
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 matsked koncentrerad kantarellfond
1 matsked koncentrerad lökfond
6 cl mörk rom
1 tesked torr rosmarin
1 tesked torr timjan
3 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Hackad persilja
Så här gör du:
Värm oljan i en stor kastrull. Lägg i den hackade löken och låt den mjukna utan att få färg. Tillsätt vitlöken och därefter selleri och morot. Låt steka samman ca 10 minuter. Lägg i svampen, svampen som du delat i halvor. Låt steka i kastrullen till dess att svampen börjar ge ifrån sig vatten. Tillsätt vin, kryddor, fonder och mörk rom. Låt koka med svampen ca fem minuter. Tillsätt grädde och koka samman.
Smaka av med salt och peppar. Red med lite majsena eller mjöl om du vill ha soppan tjockare.
Stek under tiden den skivade svampen i hett smör och salta och peppra.
Servera varm och strö över den stekta svampen vid serveringen.