Skriv ut recept Skriv ut recept

Barolobräserad högrev

Du kan såklart byta ut Barolon mot ett billigare kraftigt rött vin, men i originalet ska det vara Barolo, som det lagas i Piemonte.
Det blir mycket smak och du serverar med en mjölig potatis och lite sallad.

Detta behöver du till fyra:
4 timjankvistar
2 rosmarinkvistar
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
3 msk olivolja
2 msk smör
1,2 kg högrev, skuren i 4 cm tärningar
3 tsk salt
1 rödlök, finhackad
1/2 purjolök, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
2 morötter, skurna i mynt
2 dl syltlök
2 msk tomatpuré
3 dl champinjoner, halverade
0,75 l Barolo eller annat rött kraftigt vin
0,5 l oxfond
2 dl Parmesan till serveringen

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hetta upp oljan och smöret i en stor stekgryta med lock.
Torka köttet torrt med hushållspapper. Salta det därefter och vänd det i mjöl
Lägg köttet i grytan och stek det så det får färg runt om. Ta därefter köttet ur pannan.
Lägg i löken och purjolöken och stek den mjuk. Lägg i selleri, morötter, syltlök och svamp. Rör om och var noga med att skrapa loss allt som fastnat i botten. Tillsätt tomatpurén och rör om ordentligt. Häll i vin och fond och låt koka samman några minuter. Lägg i kryddorna och allra sist köttbitarna. Lägg på locket och ställ grytan mitt i ugnen. Låt baka i 2 1/2 timme.
Ta bort kryddkvistarna och lagerbladen. Servera med potatis och en sallad