Skriv ut recept Skriv ut recept

En lyxig klassiker som kräver lite omtanke och tid. Helt sublim med ett fylligt rött vin.

Detta behöver du till fyra personer:
1 kg bra biff i ett stycke
3 matskedar olivolja
250 gram champinjoner
50 gram smör
1 kvist färsk timjan
1 dl vitt torrt vin
12 skivor prosciutto (skinka)
Färdig smördeg på rulle (ca 500 gram)
Mjöl att pudra med
2 äggulor ihopvispade med 1 tesked vatten.

Gör så här:
Värm ugnen till 220 grader. Lägg köttet på en ugnsfast form och pensla det med en matsked olja. Peppra köttet. Stoppa in köttet, som ska ha rumstemperatur, mitt i ugnen. och låt det rosta i 30 minuter för att få det medium.
Stoppa köttet i kylskåpet under ca 20 minuter efter att det varit i ugnen.
Medan köttet svalnar hackar du svampen superfint. Du kan köra den i matberedare, men var försiktigt det ska vara bitar och inte en creme.
Värm två matskedar olja och 50 gram smör i en stor stekpanna. Stek den hackade svampen på medelvärme tillsammans med timjan i tio minuter. Rör ofta. Salta och peppra och häll över vinet. Låt koka samman under ca tio minuter till dess att vinet reducerats bort. Lägg röran i en skål och kasta bort timjankvisten.
Lägg ett brett lager med plastfilm på arbetsytan. Du behöver lägga två bitar om lott i bredd för att kunna slå runt köttet. Lägg ett 12 skivor prosciutto på sida vid sida på plasten och häften av svampröran fördelad på prosciutton. Lägg biffen ovanpå svampröran och sprid resten av röran över köttet. Klä plasten med prosciutton runt köttet och rulla det i plasten till dess att du är nöjd. Lägg köttet med plasten i kylskåpet.
Strö ut lite mjöl på arbetsytan. Rulla ut smördegen och kavla den lätt. Gör en 18×30 cm platta och en 28×36 cm. Lägg den mindre smördegsplattan på en plåt. Ta plasten av köttet och lägg rullen mitt på smördegsplattan. Pensla kanterna på smördegen och översidan och sidorna av rullen med vispad äggula. Lägg den större smördegsplattan över köttet och tryck den runt köttet så att det inte blir några luftfickor. Lyft upp kanterna på den under smördegsplattan och fäst dem genom att trycka samman dem med baksidan av en sked.
Pensla smördegen runt om med vispad äggula. Lägg köttet i kylskåp minst 30 minuter, men det gör inget om det är över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med lite mer äggula innan den sätts in i ugnen. Baka i ca 30 minuter. Låt vila tio minuter innan du serverar den i tjocka skivor.
Servera med din favoritsås, en sallad och en god potatis.