Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en peruansk nationalrätt vars historia går tillbaka till de gamla inkaindianerna. Det är viktigt att du låter laxen marinera med syran. Det är grunden i receptet som är alldeles förtjusande fräsch. Och naturligt alldeles perfekt förrätt med ett friskt syrligt vitt vin.
Detta behöver du till fyra:
400g lax
1 liten rödlök
5 lime
½ gurka
röd chili
2 tomater
2 röda äpplen exempelvis, pink lady
1 kruka koriander
Salt och peppar
Gör så här:
Skär upp laxen i 1 cm stora kuber och lägg i en skål
Krama ur saften från 4 lime och häll över laxen, rör om och ställ in i kylskåp. Den skall marinera i ca 1 timme. Rör om då och då.
Skala och skär upp rödlöken, så det blir cirklar och lägg i en skål med kallt vatten.
Skär upp tomaten i klyftor och ta bort kärnorna. Strimla den i tunna strimlor, lägg i en skål.
Skala gurkan, dela den på mitten och ta bort kärnorna. Skär den i små kuber och lägg den tillsammans med tomaterna.
Dela chilin på mitten och ta bort kärnorna och även de vita skiljeväggarna som finns. Finhacka och lägg i skålen.
När det är dags att göra klart det sista av cevichen är det dags att skära upp äpplen i kuber och lägga de tillsammans med resten. Det är bra att vänta med äpplena så länge som möjligt då de blir bruna när de kommer i kontakt med luft.
Ta upp löken från vattnet, hacka den och lägg den i skålen
Efter ca 1 timme, häll av laxen och lägg den i skålen
Hacka koriander och lägg i skålen.
Kläm över den sista limen, salta och peppra.
Vänd runt allt och smaka av med lime, salt och peppar till önskad mängd