Skriv ut recept Skriv ut recept

Biffar på rökt lax

Lättlagat och väldigt trevlig rätt som kan vara en huvudrätt eller en förrätt. Också utmärkt på en buffet.
Detta behöver du till fyra personer:
400 g rökt lax (varmrökt eller kallrökt)
fem medelstora potatisar, skalade och kokta
1 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
1 msk pressad citron
75 g riven Västerbottensost
2 msk hackad gräslök
2 ägg
50 g vetemjöl
100 g ströbröd
salt och peppar efter smak
2 msk creme fraiche
smör eller olja att steka i
Så här gör du:
Lägg laxen, potatis, grädde, osten, citron, hälften av senapen, gräslök, ett ägg och salt och peppar i en matberedare. Kör till en jämn färs.
Forma biffar av färsen med dina händer. Ställ dem kallt någon timma.
Värm upp en stor stekpanna med smör eller olja. Ta fram biffarna och doppa dem i vetemjöl, därefter i vispat ägg och sist i ströbröd.
Stek biffarna 5-6 minuter per sida. Blanda samman resterande senap med creme fraiche och lite salt och peppar. Servera creme fraichen med de färdiga biffarna.