Skriv ut recept Skriv ut recept

Gott tillbehör som kan fungera som en egen rätt eller med grillad fisk eller kött. Perfekt på buffén.
Det här behöver du till fyra:
2 stora purjolökar, delade på mitten på längden och skurna i centimetertjocka skivor därefter. Lägg dem i kallt vatten så att vattnet täcker.
2 msk smör och lite mer till ugnsformen
2 msk olivolja
1 hg rökt skinka, skuren i små tärningar
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk pressad citron
1 msk grönsaksfond
1/2 l vispgrädde
3 msk färsk timjan, finhackad
salt och peppar efter smak
1 kg bakpotatis, skalad och skuren i tumma skivor
Så här gör du:
Ta försiktigt upp purjolöken ur vattnet så att inget smuts följer med. Lägg på hushållspapper att rinna av.
Smält smöret i oljan i en stekpanna. Lägg i skinkan och låt den steka så att den får färg, ca 9 minuter.
Ta upp skinkan med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Sätt ner temperaturen till låg och lägg i löken och vitlöken. Rör då och då och låt löken mjukna utan att få färg. Tillsätt fond, citron och grädde. Koka upp och låt sjuda utan lock i 5-6 minuter. Lägg i skinkan och timjan. Smaka av med salt och peppar. Sätt åt sidan.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg ett lager potatis, som ska bara överlappande i botten. Sprid över några matskedar lökblandning däröver. Upprepa med potatis och därefter lök. Sista lagret ska vara lökblandning.
Sätt mitt i ugnen och baka ca 50 minuter eller till dess att gratängen fått fin färg.
Låt vila 15 minuter i rumstemperatur och servera sedan.