Skriv ut recept Skriv ut recept

Pampig mat till den stora festen. Du kan välja att ta vilt som rådjurs- eller hjortfilé i stället om du gillar lite kärvare smak. Det tar ett tag att göra så detta är mat för den som är matlagningsglad.
Detta behöver du till fyra:
Till köttet:
800 g oxfilé, putsad
1 msk smör till stekning100
4 persiljerötter
12 sniglar
100 g svamp
50 g smör
1 handfull spenatblad
1 vitlöksklyfta, krossad
2 msk hackad persilja
salt och peppar efter smak
Till såsen:
4 schalottenlökar skalade och skivade
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1 dl rödvinsvinäger
6 cl mörk rom
3 dl rött vin
6 cl Portvin
1 msk koncentrerad oxfond
4 enbär
1 lagerblad
2 msk smör
Till svampcremen:
1 bananschalottenlök, skalad och skuren i tunna skivor
4 kvistar färsk timjan
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk smör
1 msk olivolja
500 g svamp efter ditt val eller blandad svamp
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Såsen:
Stek lök och vitlök i lite olja till dess att de mjuknar. Tillsätt vinägern och koka samman till dess att nästan all vätska är borta. Tillsätt enbär,lagerblad, fond, rödvin, rom och portvin och låt sjuda i femton minuter. Sila såsen. Rör ner det kalla smöret och smaka av med salt och peppar.
Svampcremen:
Stek lök, vitlök och timjan i lite smör och olja till dess att de mjuknar. Lägg i svampen som du skurit i tunna skivor och fortsätt steka.
Tillsätt fond, vitt vin och vispgrädde. Låt koka samman så att det tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Kör i en matberedare till jämn konsistens.
Persiljerötterna:
Skala och stek i olivolja på hög värme så att de får lite färg runt om. Lägg på ugnsfast fat och kör färdigt i ugn på 175 grader till dess att de mjuknat.
Köttet:
Stek i smör i stekpanna på hög värme så att köttet får färg runt om. Salta och peppra köttet. Lägg i ugnsfast form och kör i ugnen på 175 grader ca 15 minuter.
Bryn lite smör i en kastrull. Ta köttet ur ugnen och pensla med smöret några gånger medan köttet vilar sig.
Stek svampen i lite smör, lägg i sniglarna, vitlök och persilja. Låt steka några minuter på hög värme:
Serveringen:
Lägg svamcremen i botten på tallriken. Placera persiljeroten på sidan. Lägg lite spenat och skär köttet i skivor och lägg det på spenaten. Lägg sniglarna och svampen vid köttet. Napera lite av såsen vid eller på köttet.