Blomkålssoppa med ädelost
En riktigt trevlig soppa på den nu färska blomkålen. Du kanske har odlat själv. Detta är ett perfekt sätt att laga till den så att den får fyllig perfekt smak. Ädelosten ger syra och rund fin smak.
Det här behöver du:
1 medelstort blomkålshuvud
1 matsked smör
2 mindre gula lökar, skalade och skivade
4 timjankvistar (Har du inte färsk får du ta en tesked torr timjan)
2 lagerblad
havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
1 liter kycklingfond (blanda koncentrat med tre delar vatten)
2 dl ädelost (helst en krämig modell som gorgonzola)
1 dl creme fraiche
hackad persilja till garnering
Så här gör du:
T abort de yttre bladen från blomkålen och bryt loss i små bitar. Bry dig inte om att ta bort stjälkarna – de ger bara en bättre smak. Sätt åt sidan. Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i löken och låt den bli transparent under fem minuter.
Lägg i blomkålsbitarna, timjan och lagerblad. Salta och peppra. Låt sjuda tillsammans. Vänd runt då och då. Häll i fonden och koka upp och låt sjuda. Täck med lock och låt den försiktigt koka i 20 minuter till dess att blomkålen är mjuk.
Bryt i ädelosten och låt sjuda medan osten smälter i soppan. Tillsätt creme fraiche och rör så att det blandas ordentligt.
Ta bort lagerblad och timjankvist. Kör i matberedare så att soppan blir riktigt krämig.
Lägg tillbaka och värm upp utan att koka. Smaka av och salta och peppra om det behövs mer. Lägg upp och dekorera med en generös nypa hackad persilja.