Skriv ut recept Skriv ut recept

Broccoligratäng

En gratäng som är att göra. Även de som inte har haft ett gott öga till broccoli innan har ätit den med stort gillande.
Tricket med gratängen är att låta den stå i ugn till dess att den har stannat, vilket ger en krämig konsistens och en väl balanserad smak.
Detta behöver du till 4 personer:
500 g fryst broccoli
8 ägg
1 gul lök
3 dl vispgrädde 40 %
200 g riven gratängost
1 msk curry
3 msk smör
salt och peppar
Så här gör du:
Tina den frysta broccolin, så att den rinner av.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg den tinade broccolin i en ugnsfast form. Skiva löken i tunna skivor och fördela över broccolin.
Knäck äggen i en skål och häll i grädden. Salta och peppra, tänk på att det behövs ganska mycket salt.  Häll i curry och vispa ihop till dess att äggen löst upp sig.
Häll smeten över broccolin och löken.
Skaka lätt på formen så att smeten kommer ända ner till botten och fördelas jämt. Fördela smöret i bitar över gratängen.
Toppa med den rivna osten och ställ in i ugnen i ca 40 minuter eller till dess att du ser att den är helt fast och har stelnat i mitten. Om osten börjar ta för mycket färg kan du täcka formen med aluminiumfolie.