Beskrivning
Land: Italien
Område: Toscana, Brunello di Montalcino
Druva: 100% Sangiovese Grosso
Producent: Abbadia Ardenga
Årgång: 2017
Alkohol: 15%
Restsocker: <0,3 g/100 ml (<0,3%)
Arom: Ett kraftigt, mustigt och kryddigt rött vin med komplexa toner av körsbär, plommon, svarta vinbär, vitpeppar, tobak, läder, jordgubbe och vanilj.
Om producenten: Abbadia Ardenga är en mycket historisk plats med en grundstomme som byggdes av romarna och som från renässansen ägts av familjen Piccolomini (ättlingar till Påve Pius II – ursprungligen Enea Silvio Piccolomini). Då den sista ättlingen av Piccolomini dog under andra världskriget så togs egendomen över av en stiftelse. Av egendomens 650 hektar så är bara 10 hektar tillägnade åt vinodling.
Sedan början av 60-talet togs vinodlingarna över av Mario Ciacci, vars två söner driver det vackra lilla vineriet än idag. Mario Ciacci är inte minst en viktig person för Brunello di Montalcino, då han var den första ordföranden för områdets konsortium som grundades under 60-talet och har drivit ett mycket framgångsrikt arbete för att visa världen att området står för några av världens finaste viner. Han hade denna position under konsortiets första ca femton år, och under de första åren var det bara han och hans fru som arbetade där.
Om vinet: Druvorna skördas för hand i början av oktober. Vinet jäser i ståltankar och lagras 36 månader på fat av slavonsk ek, därefter 12 månader på ståltank följt av ytterligare 12 månader på flaska.