Beskrivning
PRODUCENT: Bolla
URSPRUNG: Italien
DRUVA: Corvina, Rondinella, Molinara
ÅRGÅNG: 2011
ALKOHOLHALT: 13,5%
KARAKTÄR:
Rubinröd färg. Kryddig doft med inslag av fat, körsbär, viol, nejlika och mörk choklad.
Medelfylligt med elegant frukt och inslag av fat, körsbär, örter, lakrits och mörk choklad.
KVALITETSFAKTORER:
Druvblandning: 70 % Corvina, 20 % Rondinella, 10 % Molinara. Druvorna handplockades och fick jäsa under 15 dagar på rostfria ståltankar vid en temperatur av 28 grader. Efter avslutad alkoholjäsning och malolaktisk jäsning fick vinet genomgå ytterligare en jäsning som kallas Ripasso, vilket innebär en jäsning tillsammans med pressrester från Amarone. Resultatet blir ett lite kraftigare vin som dragit ut en del av amaronens tyngd och mustiga karaktär under processen – någonstans mellan en vanlig valpolicella och en amarone. Vinet lagras sedan två år på fat och ytterligare ett år på flaska.
KORT OM:
Företaget grundades av tre bröder 1883, man drev redan en högkvalitativ och framgångsrik restaurang. För att kunna erbjuda vin av hög kvalitet köpte bröderna mark och började producera sitt eget vin! Bolla var det första företaget som etiketterade och sålde amaroneviner, tidigt blev USA en viktig marknad, som tog hand om hela 50% av den totala produktionen.
Företaget har nyligen köpts av vingiganten Gruppo Italiano Vini, GIV, som är kända för att investera i kvalitetsutveckling. För Bollas del betyder det att det som redan idag är väldigt bra med största sannolikhet kommer att bli ännu bättre under de närmaste åren.