Beskrivning
Druvor: 60% Pinot Noir, 39% Chardonnay, 1% Aligoté
Alkoholhalt: 12%
Finns också som Magnumflaska
Producenten
Alltsedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardprodukter av hög kvalité utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är tagna från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. Idag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges med fokus på Crémant de Bourgogne.
Området
Detta torra, vita mousserande vin har ursprungsbeteckningen Crémant de Bourgogne, vilket innebär att det är producerat i ett av Frankrikes mest berömda vindistrikt, Bourgogne. Vinet har – precis som i Champagne – genomgått en andra jäsning på flaska, vilket är ett måste om man vill kalla det Crémant. Distriktet fick sin officiella status 1975 och har därefter stigit i anseende.
Vinmakning
Druvorna pressades mycket varsamt och musten kylstabiliserades. Alkoholjäsningen ägde rum i rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Vid buteljeringen tillsattes socker och jäst för att framkalla bubblorna den andra jäsningen på flaska (traditionell metod). Vinet vilade 10 månader på egen jästfällning (alltså mer än de lagstadgade 9 månaderna). För att få bort jästfällningen kyldes halsen ner så att fällningen frös till is. När kapsylen togs bort flög issörjan iväg tack vare trycket i flaskan. Samtidigt försvann också lite vin, men det ersattes samtidigt med vin och sockerlag för att få önskad söthetsgrad.