Beskrivning
Producent: Codorníu
Ursprung: Katalonien/DO Cava
Druvor: Chardonnay 70 %, Parellada 15 %, Macabeo/Xarel-lo 15%
Alkoholhalt: 11%
Vinifiering: Druvorna kommer från odlingar på 500-700 m över havet. Varje druvsort skördas när mognaden är perfekt. Stjälkarna tas bort och druvorna pressas försiktig. Vinerna jäses vid 15-17 C, och när de filtrerats görs blenden för Anna de Codorníu Brut. Den andra jäsningen på butelj sker i svala källare och slutligen justeras sockerhalten. I allt en klassisk framställning enligt metoden andra jäsning på butelj i 12 månader.
Doft: Toner av tropiska frukter, som ananas, men även av citrus, grapefrukt och lime.
Smak: Avrundad, torr och fräsch smak med inslag av citrus.
Passar till: Den eleganta smaken gör vinet lämpligt som aperitif och till lätta fisk- och skaldjursrätter.
Historia: År 1992 lanserades Anna de Codorníu, en premiumcava där Chardonnay ingår i blenden. Restsockret är bara 7 gr/liter, vilket gör denna cava till en av de torraste på svenska marknaden