Beskrivning
PRODUCENT: Langlois-Chateau
URSPRUNG: Frankrike
DISTRIKT: Loire
DRUVA: Cabernet Franc
ALKOHOLHALT: 12,5 %
KARAKTÄR:
Vinet har en lätt laxrosa färg. Mycket röd frukt i doften. Smak av röda bär, med en bra fruktsötma och balanserad syra. Elegant med en mycket balanserad, fruktig avslutning.
KVALITETSFAKTORER:
Vinet är tillverkat enligt champagnemetoden, d v s andra jäsningen (kolsyrejäsningen) sker på butelj. Vinet har legat minst 24 månader på sin jästfällning före degorgering (d v s när jästen avlägsnas), vilket är ovanligt länge. Appelationen Crémant de Loire kräver bara 12 månader. Druvorna pressas mycket varsamt, 160 kg druvor ger 100 liter must (lagen säger minst 150 kg druvor och i Champagne använder man 162 kg druvor till 100 l must). Langlois-Chateau är ett mycket kvalitetsorienterat företag. De handplockar sina druvor och de jobbar mycket med olika jordmåner och separerar dessa viner. Dels äger de vingårdar och dels köper de druvor från vingårdar som de arbetar väldigt nära med. Deras rosé görs genom att man låter skalen macerera med vinet tills önskad intensitet och smak uppnåtts.
KORT OM:
Langlois-Chateau är en familjekoncern som har rötter ända tillbaka till år 1885. Företaget grundades av Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Idag driver Francois Regis de Fougeroux företaget som nu ägs av champagnehuset Bollinger. Maison Langlois-Chateau gör vita, mousserande och röda viner främst ifrån Saumur. Hälften av produktionen är mousserande och hälften stilla viner. De förfogar över 65 ha vingårdar i Saumur samt har även en del mindre arealer i Sancerre och Muscadet. De är den minsta producenten i Saumur och koncentrerar sig enbart på viner av bättre kvalitet.