Skriv ut recept Skriv ut recept

Citronpaj
Varje god måltid bör avslutas med något sött är ett talesätt som många känner till. Men ibland är man väldigt mätt och tanken på något sött då kan kännas en aning mäktigt. Därför ar det bra med en citronpaj som är både söt och lite syrlig.
Viktigt att tänka på är att i största möjliga mån använda sig av ekologiska citroner eftersom de är betydligt mindre besprutade. Om det inte finns ekologiska citroner i din mataffär se till att tvätta citronerna noggrant.

Detta behöver du för 6-8 personer
Pajdeg:
100g smör, rumstempererat
3 ½ dl vetemjöl
1 äggula
1 msk florsocker
1msk kallt vatten

Fyllning:
5 ägg, gärna ekologiska
4 ekologiska citroner
1 msk citronzest
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker

Såhär gör du
Pajdeg:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman smör, vetemjöl, äggula, florsocker och vatten. Knåda degen till dess att den blivit smidig.
Tryck ut pajdegen i en springform (ca 24 cm i diameter). Ställ in i ugn och förgrädda i ca 10 minuter eller tills den är ljust gyllenfärgad.
Ta ut den och låt den svalna.

Fyllning:
Knäck äggen i en bunke och vispa samman dem. Pressa ner saften från citronerna och tillsätt 1 msk citronzest. Häll i grädden och socker. Vispa ihop ordentligt.
Fyll sedan det avsvalnade pajskalet med citronkrämen, ställ in i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Krämen ska stanna och kännas relativt fast i konsistensen.

Dryckesförslag
Limoncello, en söt, syrlig Italiensk likör gjord på citroner. Drick den kall som en avslutning på middagen.
Rosemount O Delicate Bubbles