Currykyckling
Inspirerat av indiska smaker och anpassat till den svenska gommen. Just kryddan curry som vi känner den finns inte i Indien. Det är en lokal kryddblandning i norra Europa. Gurkmejan, som gör curryn gul, kommer däremot från södra Indien.
Detta behöver du till fyra:
Basmatiris efter aptit (kokas separat)
3 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk currypulver
1 tsk torkad spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk kajennpeppar
1 lagerblad
1 msk riven ingefära
2 msk färsk koriander plus blad till serveringen
4 kycklingbröst, skurna i stora bitar
1 msk tomatpuré
2 dl grekisk yoghurt
3 dl kokosmjölk
saften av en citron
1 tsk salt (eller så mycket du önskar)
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor kastrull.
Lägg i löken och stek den mjuk.
Lägg i vitlöken och låt den fräsa med löken någon minut.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom kyckling, yoghurt och kokosmjölk.
låt fräsa samman under fem minuter.
Tillsätt yoghurt och kokosmjölk.
Låt koka samman fem minuter.
Lägg i kycklingbitarna. Låt sjuda tillsammans i 30 minuter.
Ta bort lagerbladet.
Servera med färsk koriander, ris och citronklyftor.
(PS. Gillar du inte koriander så ersätt det i receptet med bladpersilja)