Skriv ut recept Skriv ut recept

Slottssteken

Den traditionella söndagsmiddagen har stått i bakgrunden och väntat på sin come back. Nu känns det som om tiden är mogen. Gammaldags mat.
1,6 kg fransyska eller nötinnanlår
salt ,peppar & paprikapulver
1 gul lök i klyftor
1 morot i bitar
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 msk sirap
1/2 msk ättiksprit 12%
1 burk ansjovisfilé (55 g)
3 dl vatten
SÅS:
silad sky
2 msk vetemjöl ( + vätska)
ev ansjovisspad
TILLBEHÖR:
Svart vinbärsgelé
inlagd gurka
Gör så här
Krydda köttet med salt, peppar och paprikapulver. Bryn det väl runtom med matfett i en stekpanna. Lägg över steken i en gryta. Stick i en köttermometer.
Lägg i lök, morot och kryddor. Tillsätt sirap och ättika och lägg i ansjovisfiléerna. Spar spadet till såsen. Häll över vattnet.
Sjud köttet sakta under lock tills termometern visar 70-75°C, beroende på hur genomstekt man vill ha köttet. Beräkna 1 1/4-1 1/2 timme. Ta upp steken och låt den ”vila”.
Sila ner skyn i en såskastrull och pressa innehållet mot silen. Häll i grädden och koka ihop en stund. Rör ut mjölet med lite grädde. Vispa ner redningen lite i sänder under kokning, tills såsen känns lagom tjock. Smaka av med lite ansjovisspad och koka ytterligare 5 minuter.
Skär upp steken med vass kniv så att skivorna blir tunna. Servera med nykokt potatis, såsen och tillbehören.