Skriv ut recept Skriv ut recept

Den traditionella söndagsmiddagen har stått i bakgrunden och väntat på sin come back. Nu känns det som om tiden är mogen. Gammaldags mat som passar utmärkt till fylliga röda viner med sin syra och sötma.
Det här behöver du:
1,6 kg fransyska eller nötinnanlår
salt ,peppar & paprikapulver
1 gul lök i klyftor
1 morot i bitar
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 msk sirap
1/2 msk ättiksprit 12%
1 burk ansjovisfilé (55 g)
3 dl vatten
SÅS:
silad sky
2 msk vetemjöl ( + vätska)
ev ansjovisspad
TILLBEHÖR:
Svart vinbärsgelé
inlagd gurka
Gör så här
Krydda köttet med salt, peppar och paprikapulver. Bryn det väl runtom med matfett i en stekpanna. Lägg över steken i en gryta. Stick i en köttermometer.
Lägg i lök, morot och kryddor. Tillsätt sirap och ättika och lägg i ansjovisfiléerna. Spar spadet till såsen. Häll över vattnet.
Sjud köttet sakta under lock tills termometern visar 70-75°C, beroende på hur genomstekt man vill ha köttet. Beräkna 1 1/4-1 1/2 timme. Ta upp steken och låt den ”vila”.
Sila ner skyn i en såskastrull och pressa innehållet mot silen. Häll i grädden och koka ihop en stund. Rör ut mjölet med lite grädde. Vispa ner redningen lite i sänder under kokning, tills såsen känns lagom tjock. Smaka av med lite ansjovisspad och koka ytterligare 5 minuter.
Skär upp steken med vass kniv så att skivorna blir tunna. Servera med nykokt potatis, såsen och tillbehören.